Burn-out and heartache – a perfect combination.

Mijn dochter en ik zijn twee handen op één buik. We kunnen ons doodergeren aan elkaar, maar meestal genieten we van elkaars gezelschap. Als twee vriendinnen kunnen we kletsen, giechelen, shoppen, knuffelen…Natuurlijk ben ik haar mama, niet haar hartsvriendin.  Maar voor zover mama’s en dochters vriendinnen kunnen zijn, zijn wij het!!  En dat is eigenlijk een zaligheid. Iets om elke dag opnieuw dankbaar voor te zijn.

Nu hadden we in 2013 het lumineuze idee opgevat om samen een weekendje te gaan shoppen in Maastricht. Via Travelbird kan je soms hele leuke aanbiedingen vinden, voor weinig geld. We hadden dus gezocht en gevonden: een weekendje Maastricht in een supersjiek hotel, het Crowne Plaza Hotel, voor een klein prijsje. Dat zou zalig worden.

IMG_20130826_134738IMG_20130827_090856 IMG_20130826_192956 IMG_20130827_101104

Jammer genoeg hadden we op het moment van onze boeking geen weet van twee spelbrekers die roet in het eten zouden gooien… Enerzijds was ik, op het moment van ons weekendje weg, nog maar net thuis in ziekenverlof met mijn burn-out. En anderzijds was de relatie van mijn dochter nog maar net op de klippen gelopen, en verdronk ze bijna in liefdesverdriet.

Maar we hadden geboekt en we hadden allebei zoiets van: ” Wij gaan ons hier niet laten kennen. Het zal allemaal wel loslopen. We gaan ons eens goed amuseren. ”

Had je gedacht 🙂

Bij mij begon de omvang van de burn-out pas goed tot mij door te dringen. Ik voelde me leeg, echt hol van binnen, met een niet-aflatende pijn in mijn hart. Energieniveau ver onder nul. Tranen altijd en overal klaar.

En ons meidje… zo vers nog, de wonde van de afwijzing. Haar eerste grote liefde. Ik veronderstel dat zij een beetje hetzelfde voelde: leeg, hol, pijn in haar hart, geen zin om dingen te ondernemen, tranen klaar…

Zo liepen wij daar rond in Maastricht. Zom en Zombie in Nederland. De eerste dag deden we alsof we ons amuseerden. We shopten, en bezochten de fantastische boekhandel in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicaner kerk. Een must see voor iedereen die Maastricht aandoet, zelfs als je geen boekenliefhebber bent. Door the Guardian werd deze boekhandel uitgeroepen tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven” ,
Op het voormalige priesterkoor kan je een heerlijk kopje koffie drinken bij  Coffeelovers. Maar vooral de eeuwenoude fresco’s zijn schitterend.  Toch een beetje balsem op de gekwetste ziel van deze twee meisjes. Kunst werkt echt helend.boekhandel-dominicanenIMG_20130826_160701

Ik was in zo een abominabele toestand dat ik me bij het shoppen van alles heb laten aansmeren. Waar ik anders toch vrij assertief ben (op dat vlak dan toch) was ik nu zo weerloos.. Zelfs het meest belachelijke verkooppraatje, dat ik meestal meteen doorzie, was nu voldoende om me tot kopen te bewegen. Als je je niets meer waard voelt, kan zelfs een vals complimentje van één of andere verkoopster, je ontroeren.. Met alle gevolgen van dien. Ik heb die dag een fortuin uitgegeven aan producten op basis van modder uit de Dode Zee, van het merk Gratiae. Ze beloofden wonderen, maar in realiteit is er geen enkel verschil merkbaar natuurlijk. Nooit kopen dus. Het heeft géén zin :)Alleen mijn portemonnee woog behoorlijk wat lichter na ons bezoek.

Tussen het shoppen door probeerden we een beetje plezier te beleven aan een drankje of een versnapering. Maar wat mij anders altijd wel kan bekoren, leek nu smakeloos. Waar we anders zitten te tetteren en te lachen om alle vreemde dingen die we rondom ons zien gebeuren, was het nu vooral stil en treurig…

IMG_20130826_170428Op onze shopweg kwamen we regelmatig vreemde winkeltjes tegen. In onze naïviteit dachten we dat het winkeltjes waren waar plantgoed werd verkocht, zoiets als de Boerenbond bij ons, maar dan veel kleiner. Pas toen we alles van héél dichtbij hadden bestudeerd en uitgevlooid, kwamen we tot de onthutsende vaststelling dat in deze winkeltjes alles kon gekocht worden voor het kweken en consumeren van weed. Ik heb even met de gedachte gespeeld 🙂 Het zou misschien de pijn verminderd hebben, maar wat voor een voorbeeld zou ik gegeven hebben aan mijn dochter? Dus niet. Braaf geweest. Living dangerously opzij gezet. Alles voor de kroost nietwaar 😉

Tegen de avond zijn we een Italiaans restaurant binnen gesukkeld in de buurt van ons hotel. Dochterlief koos een pizza, waar ze nauwelijks van geknabbeld heeft. Begrijpelijk. Als er iets is dat je de eetlust ontneemt, dan is het wel liefdesverdriet. Goed voor de lijn, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Ze zat er een beetje mee,  dat ze de lekkere pizza terug diende te geven. Ik suggereerde om er haar servetje over te leggen, zodat het minder zou opvallen als de ober haar bord kwam halen. Maar deze ober liet zich niet voor de gek houden, en tilde het servetje op, zodat toch nog enige uitleg diende te worden gegeven over de reden waarom de pizza niet was opgegeten. Italianen zijn erg gevoelig als je hun kookkunst niet voldoende eer aan doet…

Na een nachtje woelen in een overigens heerlijk bed, in een luxueuze kamer, en na een heerlijk ontbijt met uitzicht op de Maas, kwamen we tot het besluit dat we nu toch wel flink genoeg waren geweest. En dat het weinig zin zou hebben om onszelf verder voor de gek te houden, door te doen alsof we de tijd van ons leven hadden.

We besloten dan ook ons verblijf voortijdig af te breken, en onmiddellijk huiswaarts te keren. Daar konden we in alle rust onze wonden likken, en hoefden we niet meer te doen alsof. Oef.

Dochter lief heeft ondertussen al een goed jaar een nieuwe vriend, en dat schijnt goed te gaan.

Ondergetekende is ook een heel eind gevorderd op het pad van genezing. Al is ze er nog niet….

Maar dat komt nog wel. Tijd om ons weekendje over te doen!!

Myriam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s