Visiting beautiful Siena

siena bozar

Op de valreep is het er dan toch van gekomen, ons bezoekje aan de tentoonstelling over kunstenaars uit Siena, die leefden en werkten tussen de dertiende en de vijftiende eeuw.

We zorgen er meestal voor om rond de middag aan te komen aan het museum, omdat het dan vrij rustig is. Zo ook vandaag 😉

Het verkeer viel alvast héél goed mee, zodat we op geen tijd in Brussel waren. Daar parkeerden we in een ondergrondse parking aan de Muntschouwburg. Plaats zat, misschien zit de toch hoge kostprijs van een parkeerticket daar wel voor iets tussen.

Van de Munt naar Bozar, het liep toch niet helemaal van een leien dakje. De technologie liet ons andermaal in de steek: geen internetverbinding, dus ook geen mogelijkheid om Google Maps, mijn redder in vele nood, te raadplegen. Dan maar op de ouderwetse manier aan de weet gekomen hoe we best liepen: door het te vragen aan een inboorling van de hoofdstad van ons land. De man was bijzonder behulpzaam, waarvoor onze oprechte dank. Dat het niet de kortste weg was nemen we hem niet kwalijk, op die manier zagen we nog eens iets van onze hoofdstad.

We raakten waar we moesten zijn, kochten twee toegangstickets (24€ voor twee personen) en zochten dan onze weg in het doolhof dat Bozar heet. Er werd net een nieuwe expositie uitgestald, waardoor de weg naar Siena anders liep dan normaal. Niet dat wij dat zouden opgemerkt hebben, want zo vaak komen we nu ook weer niet in Bozar.

Ik maakte me de bedenking dat het hele gebouw een beetje uitgeleefd aanvoelt. En dat vind ik  jammer voor de huisvesting van al die schitterende exposities die Bozar organiseert. Een stad als Brussel zou kunnen denken over een grondige renovatie van dit gebouw dat zonder twijfel vele mogelijkheden biedt.

Na een serieuse omzwerving kwamen we aan de poorten van Siena. Zo is de ingang ook opgevat: je gaat de prachtig gedecoreerde deuren door om de tentoonstelling te kunnen betreden. En daar kom je terecht in een wereld van schoonheid, van rust, van sereniteit, waarin het heerlijk baden is.

We hadden ook een audioguide (5 €) voor twee personen. Een echte aanrader, omdat je zo toch op dingen let waar je anders aan voorbij gaat. De guide bespreekt een dertigtal werken, de belangrijkste. Over de andere werken kan je kort iets lezen naast het schilderij zelf. Triptieken, diptieken, een standbeeld, fresco’s, van de ene na de andere getalenteerde Sienese meester, of hoe heet je iemand die uit Siena afkomstig is. Meester in elk geval, want ook al zitten perspectief en verhoudingen niet altijd helemaal goed, toch word je stil van de verfijning en het oog voor detail dat deze vroege kunstenaars tentoon spreiden.

Op een kleine twee uur waren we de tentoonstelling al door, en ik was verbaasd. Was het al gedaan? Een teken dat het echt héél boeiend was.

Ik zou zeggen: ” Allen daarheen” mocht je nog niet geweest zijn, maar jammer genoeg loopt de tentoonstelling op zijn laatste benen, en sluit ze de deuren op 18/1/2015…

Na de tentoonstelling een fikse wandeling, en een hapje bij Ellis Gourmet Burger, voor de betere hamburger. Lekker:)

En tenslotte richting parkeergarage, waar we 9,80 euro betaalden voor een kleine vier uur. Niet goedkoop…

En tenslotte het meest aangename deel van de trip: terug naar huis in de avondspits… We reden een uur en drie kwartier vooraleer we terug thuis waren… Het openbaar vervoer was misschien toch een betere optie geweest? Of neen, we gaan gewoon niet meer op vrijdag naar het museum. Dat is ook een oplossing 🙂

Als je de tentoonstelling nog kan meepikken, zeker doen. Het loont absoluut de moeite!!!!

Myriam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s