My little sledgehammer…

Okeep-calm-and-use-a-sledge-hammernder het motto ‘Dochter wakker, iedereen wakker’  stommelt mijn kleine sloophamer elke morgen haar bed uit. Het uur varieert naargelang het examentijd is, of gewoon universiteitstijd, dan wel weekend of vakantietijd. Het geluid is altijd hetzelfde. Best te vergelijken met een kudde wilde olifanten die op één of andere raadselachtige manier de weg naar onze slaapafdeling heeft gevonden, en daar nu aan het rondbonken is op zoek naar een uitweg.

Bij het uit bed komen, rollend denk ik, botst ze tegen achtereenvolgens de vuilnisbak (waar ze al in terecht is gekomen, eerlijk waar), haar bureaustoel die dan met een klap tegen het bureau geslingerd wordt, de room divider, en terug tegen haar bed. Om zo de deur te bereiken die met een enorme klap open en weer dicht wordt gegooid. Want dochter is boos als ze opstaat, boos op de hele wereld die haar dwingt om op te staan, terwijl haar hele lijfje smeekt om nog te mogen blijven liggen. Boos op bed, vuilnisbak, bureaustoel en bureau, deur van de slaapkamer en deur van de badkamer, en nog véél bozer op iedereen die ocharme haar pad durft te kruisen op dat moment.

Nog steeds woest stormt ze de trap af, waar alweer een deur wacht op haar subtiele aanpak. Denk geen moment dat je nog zult slapen nadat onze meid haar weg naar beneden heeft gevonden 😉

Eens daar aangekomen is het vooral zaak om te doen alsof je haar niet ziet, gewoon negeren. Héél moeilijk voor mij, maar door schade en schande wijs geworden, weet ik wat goed voor me is. Tijdens het ontbijt zie je haar geleidelijk aan ontdooien, en na een kwartiertje aan tafel durft er al eens een vriendelijk woord gezegd te worden. Het is dus gewoon een kwestie van afwachten en geduld.

Sloophamer is natuurlijk een zeer oneerbiedige betiteling van dit verder zo schattige aaibare wezen dat ik mijn dochter mag noemen. De benaming dateert uit haar kindertijd, toen haar ochtendhumeur minder uitgesproken, maar haar destructief vermogen des te groter was. Het zijn achteraf bekeken communicerende vaten: kleine dochter – weinig ochtendhumeur – hoog destructief vermogen, grote dochter –  zwaar ochtendhumeur – véél lager destructief vermogen. Beter zoals het nu is, dat ochtendhumeur gaat over met het verderschrijden van de dag, de vernietigingscapaciteit niet.

Toen ons sloophamertje nog écht een -tje was, peuter, kleuter, lagere schoolkind, zoiets, wisten we één ding zeker. Als een gebruiksvoorwerp, een speeltuig, een kledingstuk, … onze meid overleefde, dan was het echt gemaakt voor het leven.

saartje sledgehammer 1 saartje sledgehammer 2

Aan tafel zaten we steeds met een emmer gevuld met warm sop, een dweil en een trekker in de buurt. Verder een rol huishoudpapier en slabbetjes zoals ze dat zo mooi zeggen 🙂 Elke maaltijd konden we er van op aan dat ons prinsesje de net gevulde beker omstootte of haar bord (liefst gevuld met erwtjes) op de grond keilde….

Speelgoed… ook daar sloeg ze zonder mededogen toe. Ik weet dat Lego en Duplo en Playmobiel voor het leven gemaakt worden. De rest NIET!!! Barbiepoppen, OMG. Ze had er minstens vijftig. Géén van die poppen is nog intact. Ze werden een arm of een been uitgedraaid, niet met opzet, dat gebeurde gewoon. Of hun hoofd werd gescheiden van hun lichaam…Hun haar werd geknipt, hun ogen geschminkt, volgens mij kregen ze ook tattoes 😉

Kleding… ik zie haar nog rondlopen met haar prachtige witte prinsessenjurkje op een doopfeest van een neefje. Na een uurtje of twee kon niemand nog zien of het inderdaad een wit jurkje was, of eerder een grijs/zwart.

Maar kijk, de emmer met warm sop hebben we kunnen elimineren, het speelgoed dat nog leeft staat op zolder te wachten op eventuele kleinkinderen (nu nog niet neen dank u) en de kleding is nu altijd zwart, dus dan zie je niet echt of ze iets vuil heeft gemaakt. Nu en dan vliegt nog eens een pen door de lucht (ik heb al een oneindig aantal pennen gekocht…), maar voor de rest valt het wel mee, hoor. Het is een fantastische madam.

Alleen dat ochtendhumeur nog. But then again, perfection is not of this world…

4 gedachten over “My little sledgehammer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s