Spoiled Genteneirken.

padirac-caves-2

Eigenlijk ben ik als Gentenaar een behoorlijk verwend wezen. Ik geef je het voorbeeld van een gebeurtenis, enkele jaren geleden, toen ik met mijn gezin met vakantie was in Zuid Frankrijk. We hadden de Goufre du Padirac bezocht in de Dordogne, een schitterende grot, een bezoekje meer dan waard. Ons bezoek hadden we uitgesteld tot het allerlaatste, om de enorme drukte een beetje te ontlopen. Het laatste bezoek begon om 19u30, en duurde toch een dik uur, als ik het me goed herinner. Toen we de grot uitkwamen, wilden we nog gezellig iets gaan eten in Rocamadour. Het was half tien toen we daar aankwamen, en tot onze grote verbazing bleek het quasi onmogelijk om nog iets te eten te vinden. Alle keukens waren gesloten… Wij, verwende Gentenaars, die ook in het midden van de nacht nog aan voedsel kunnen geraken in één of ander etablissement, waren eventjes gebouleverseerd… Gelukkig was er één of andere uitgeweken Belg, die zijn brasserie openhield tot na tien uur. Daar konden we nog een pannenkoekje krijgen. Oef. Zie je, ik ben zo verwend dat ik veronderstel overal op elk uur van de dag of nacht uit eten te kunnen gaan. Of op café te kunnen gaan. Niet dus.

IMG_6024

Zo ook wat betreft de kerstmarkten. De kerstmarkt in Gent, en ik veronderstel ook die op andere plaatsen in België, sluit niet vlak voor Kerstmis, zoals je misschien zou verwachten. Neen, die kerstmarkt blijft open tot de allerlaatste zondag van de Kerstvakantie. Misschien krijgt de markt na kerstmis een iets andere naam, zoals Winterfeesten, Winterdroom, …maar het concept blijft hetzelfde. Veel lichtjes, veel kraampjes met allerlei artisanale (?) producten, veel kraampjes met allerlei drankjes en hapjes. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hou ik wel van een kerstmarkt nu en dan. Het is natuurlijk ook commercialisering tot en met, maar de sfeer is dusdanig dat je dat makkelijker kan vergeten dan in pakweg een shoppingcenter.  De kerstmarkten (het zijn er minstens 7) die we vorig jaar bezochten in Keulen, samen met vrienden, was ons zo goed bevallen, dat we besloten er dit jaar weer een weekend op uit te trekken.

Maanden geleden al werden agenda’s samen gelegd, werden aanbiedingen bekeken en vergeleken. En zo werd beslist om het weekend na Kerstmis naar de kerstmarkt in Valkenburg te gaan. Valkenburg is een klein stadje in Zuid-Limburg, dat bekend staat als dé kerststad van Nederland. Het zou bovendien in de CNN wereld top tien van mooiste kerstlocaties staan. We boekten een mooi hotel in Gulpen dat héél origineel hotel Gulpen heet 🙂

IMG_6035IMG_6034IMG_6027

Bij aankomst in Valkenburg repten wij ons naar de Gemeentegrot, waar een grote kerstmarkt scheen te zijn. Volgens de brochures. Die gemeentegrot is een oude mergelgroeve, waar kilometers en kilometers gangen in zijn uitgehakt, en waar ten tijde van de koude oorlog een enorme schuilkelder in is aangelegd. Maar wij kwamen voor de kerstmarkt. Het eerste dat we zagen toen we aan de ingang van de gemeentegrot stonden, was een groot bord met de vermelding: De kerstmarkt is gesloten vanaf 23/12. Dat kun je toch niet menen…O toch wel hoor. Dat meenden ze zeker. In Nederland is het namelijk verboden om kerstmarkten te houden NA Kerstmis. Logisch toch? Maar voor verwende Gentenaartjes als wij een héle teleurstelling. We konden wel de mergelgrotten bezoeken met een treintje. Dat deden we dan ook. Zo werden we op de hoogte gesteld van het feit dat de mergelgrotten al sinds mensenheugenis werden gebruikt als schuilplaats. En dat er dus een schuilkelder om U tegen te zeggen is gerealiseerd. Akelig vond ik het: grote hoeveelheden sanitaire installaties, stapelbedden, kampeertafels, ….alles was voorzien, en staat daar nu te staan. Geld voor onderhoud is er niet meer, dus niets werkt nog, en wat er is, gaat langzaam kapot. Ik moet toegeven dat ik liever een kerstmarkt had gezien dan deze desolate omgeving, die je nooit hoopt nodig te hebben. 

Maar niet getreurd, er zijn nog kerstmarkten in Valkenburg. Die zouden vast nog open zijn. Had je gedacht, alweer. Neen hoor, niet één kerstmarkt was er te bespeuren. Een héle teleurstelling voor mensen die speciaal naar Valkenburg gereden zijn om er de kerstmarkt in de Mergelgrotten te bezoeken.

En ook weer een bewijs van mijn fantastische organisatietalent.. Want je kijkt natuurlijk best even na hoe lang zo’n markt nu precies georganiseerd blijft. In de toekomst ga ik er niet meer van uit dat alles loopt zoals het in Gent loopt 😉

Het kerstmarkt loze weekend viel verder best mee 🙂

Myriam

4 gedachten over “Spoiled Genteneirken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s