Mindfulness, you know?

IMG_16834901289185

Yesterday is history,

tomorrow is a mystery,

today is a gift,

it is called “present”.

“Mindfulness is het, welbewust en niet-oordelend, aandacht geven in het huidige moment.” Jon Kabat Zinn

Je herkent het zonder twijfel. Als je een douche neemt, je tanden poetst, eet, boodschappen doet, met de wagen rijdt..je doet dit op automatische piloot. Je doet wat je doet, wat je moet doen, maar je bent je er niet van bewust. Maar goed ook dat je een aantal dingen kan doen, zonder dat je er moet over nadenken. Stel je voor dat je, als je met de wagen rijdt, voortdurend moet bedenken: Nu moet ik schakelen, remmen, gas geven, mijn richtingaanwijzer gebruiken…. Of bij het stappen: nu rechtervoet optillen, laten neerkomen voor de linkervoet, stevig op de grond planten, linkervoet optillen….. Zo kan je natuurlijk niet leven. Dus die automatische piloot maakt ons het leven behoorlijk wat aangenamer en makkelijker.

Maar zoals elk nadeel ook zijn voordeel heeft, zo heeft ook die automatische piloot behoorlijk wat nadelen. Je doet steeds maar verder, zonder de unieke rijkdom van dit bepaalde moment op te merken. Je leeft in het gisteren, en denkt aan wat is geweest, wat is fout gegaan, wat je anders had kunnen/moeten doen … en je denkt aan wat nog moet komen, je piekert, droomt, hoopt, vreest….Maar dit moment hier en  nu, dat uiteindelijk het enige moment is dat we hebben, gaat verloren…

Negatieve gedachten en emoties krijgen vrij spel, gaan je stemming negatief beinvloeden. Externe gebeurtenissen krijgen macht over jou, en gaan stress opbouwen.

Maar geen paniek. Deze vicieuze cirkel kan doorbroken worden. Door je meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwordingen, kan je vrij kiezen om hier op in te gaan, of om er tegen in te gaan en juist te breken met die oude patronen.

Hiervoor kan je de adem gebruiken. Zot simpel toch? Die adem is er altijd, op elk moment. Je denkt er gewoon niet aan, je ademt op automatische piloot. Maar door je simpelweg bewust te worden van je ademhaling op dit unieke moment, kan je jezelf ankeren in dit moment; Zo kan je stabiliteit brengen in je geest en lichaam.

Probeer je ademhaling niet te veranderen, niet te controleren. Neem je adem gewoon waar zoals ze op dit moment is. Leer je adem kennen als een vriend die er altijd voor je is, wanneer je hem ook maar nodig hebt.

Is je adem oppervlakkig, dan is dat zo. Laat je adem gewoon oppervlakkig zijn.

Is je adem diep, dan is dat zo. Laat je adem gewoon diep zijn.

Is je adem regelmatig, dan is dat zo. Laat je adem gewoon regelmatig zijn.

Klaar voor het oefenen van de aandacht voor je adem?

Ga dan zitten op een stoel, met je beide voeten een beetje uit elkaar, stevig op de vloer geplant.

Zit mooi rechtop, als het kan voor jou, met je rug niet tegen de leuning van de stoel.

Probeer comfortabel te zitten, maar ook in een waardige houding, een houding die geduld en aandacht weerspiegelt.

Sluit je ogen.

Ervaar het fysieke contact van je lichaam met de stoel en de vloer.

Plaats je hand op je buik, en voel de veranderende sensaties daar terwijl je in – en uitademt.

Laat je adem gewoon zijn zoals hij is. Heb ook aandacht voor de pauze tussen de in – en uitademing.

Je zal merken dat je aandacht wordt afgeleid. Je geest dwaalt af en verplaatst zich van je ademhaling naar gedachten, emoties….Neem dit gewoon waar. Wees niet teleurgesteld omdat je afdwaalt van je ademhaling. Neem waar dat je geest is afgedwaald. Wens jezelf proficiat omdat je dit hebt opgemerkt en keer terug naar je ademhaling. Herhaal dit zo veel als nodig is. Het steeds opnieuw vriendelijk herbeginnen is een essentieel onderdeel van de meditatie. Doe dit twintig minuutjes per dag.

Merk op wat dit met jou doet, en hoe lang deze simpele oefening blijft nazinderen in je dag.

Succes

Myriam.

3 gedachten over “Mindfulness, you know?

  1. Wel, ik heb ondertussen mijn master degree gehaald in het leven op automatische piloot (zoals je het hierboven beschrijft), maar had het eerlijk gezegd nog niet bewust aan mijn burn-out gekoppeld. Binnenkort start ik ook met een lessenreeks mindfulness en ik hoop daar toch technieken aan te leren om rust te vinden in m’n hoofd en met meer aandacht voor het nu en hier te leven. Want soms pingpongen mijn gedachten toch te veel heen en weer naar mijn zin 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s