Christmasshopping…like hell…

christmas-shopping-london christmas-shopping-season-continues1

Kijk, ik shop graag, echt waar. Ik kan uren en dagen zoet zijn struinend door de straten van om het even welke stad: Gent (bij voorkeur) maar even goed Antwerpen, Brussel, Knokke, Lille, Parijs, Londen, Barcelona. You name it, I’ve shopped there 😉 Denk nu niet dat ik daarmee de economie van het land waar ik shop uit de nood help, verre van. Ik ben namelijk gespecialiseerd in window shopping, lèche-fenêtre zoals ze dat zo mooi zeggen in het Frans. Ik beperk mij niet tot het raam, neen, ik ga ook binnen likkebaarden, ik pas, ik kies en keur, ik hunker, ik crave, en ik hang terug, meestal. Want mijn portemonnee schreeuwt luidkeels vanuit mijn handtas, telkens wanneer ik mij richting kassa begeef: Don’t you dare do that, you bitch 🙂 You ain’t got no money for these things. En het mooie van de zaak is, dat ik meestal ook luister naar mijn portemonnee. Daar waar ik meestal niet luister naar de raad van anderen, of toch slechts héél uitzonderlijk, wanneer die raad ook in mijn kraam te pas komt, luister ik wel naar de financiële raadgever die diep vanbinnen schuilt. Gelukkig maar voor mijn budget. Minder fortuinlijk voor de kleine zelfstandigen die alweer een vette vis aan hun neus zien voorbij zwemmen.

Maar dan is daar christmas shopping, kerstmis tout court eigenlijk. Langs de ene kant is het mooi, gezellig, feestelijk, tinkelende kerstbelletjes, warme wijn met kaneel, vrede en vriendschap, stalletjes van Bethlehem, witte sneeuwvlokken en stilte. Langs de andere kant is er niets faker dan dit, in mijn ogen. En ik haat fake, ik verfoei het vanuit het diepste van mijn wezen. En daar zit ik dus met een probleem. Want al ben ik één van de grootste feestbeesten van deze eeuw, en al ben ik dol op shoppen en sfeer en belletjes en vrede, het klopt niet in mijn hoofd.

Hoe kan je nu een gevoel invoeren op één bepaalde dag, week in het jaar? En hoe rijm je de oorsprong van kerstmis met wat het nu geworden is? Voor mensen die geloven is kerstmis het feest van de geboorte van Christus, de zoon van God onder ons. Ook als je niet gelooft, kan je de oorsprong van dit feest waarderen: aandacht voor de kleine kwetsbare mens onder de mensen, feest van vrede in je hart en in de wereld, appreciëren van stiltemomenten, koesteren wat je lief is, en dat delen met anderen die minder gefortuneerd zijn. Wat staat dat godverdomme ver van de gecommercialiseerde reclamespot waar wij instappen, willens nillens. Héhé, dat is er uit. No offense I hope 🙂

En nu kerstshoppen.Voor mij is dat afdalen in het centrum van FAKE . En gisteren was ik in de hoofdstad van het centrum van FAKE: Waasland Shopping Center.

Gelukkig in goed gezelschap, anders was het niet goed gekomen. Maar mijn god, wat een toestanden. Het aanbod aan geschenken is overweldigend, van de grootste rommel tot de duurste shit. Ik hou van cadeautjes, ik krijg ze graag, ik geef ze nog liever. Maar waarom in Godsnaam precies in die week en aan iedereen tegelijkertijd? En waarom in zo’n deprimerende overvloed. Waar zijn wij toch mee bezig????

Ik moet zeggen, ik kon het niet. Ik heb (nog) niets gekocht. Overweldigd door de enorme leegte van de luchtbel reclamespot die zich voor mijn ogen ontrolde.

Natuurlijk ga ik  het wel doen, en ga ik met graagte geschenkjes uitdelen aan de mensen waar ik van hou. En zal ik graag de cadeautjes uitpakken die ik zal krijgen. (Of misschien niet na deze blogpost?)

Maar wat zou ik graag de kern van de zaak terugvinden, niet alleen in de cocon van gezin, familie en vrienden. Maar ook daarbuiten. Naief, waarschijnlijk. Onmogelijk, idem dito. Maar toch blijf ik hopen.

Myriam

6 gedachten over “Christmasshopping…like hell…

  1. Is het geen Kerst, dan heb je Valentijn of Pasen, moederdag of vaderdag, halloween vervangt stilletjes aan allerheiligen want daar was de comerce een gat in de kalender aan het krijgen, en voor de solden kan je via koppelverkoop ook een aanslag plegen op je geldbeugel. Kwestie dat je in een consumptiemaatschappij leeft. Wil je er niet aan mee doen , dan kan je echter omwille van de globalisering enkel verhuizen naar Mars. Vanaf 2022 zijn dat slechts 5 gelukkigen per jaar. Misschien toch niet te veel aanstoot nemen en wijselijk verder doen met windowshoppen. Of gewoon genieten van elk moment. Een actie voor de minder bedeelden, een actie voor de geestelijke gezondheidszorg is een perfecte symbiose van hoe lekker westers decadent doen, door bubbles te drinken, anderen kan helpen! Way to go, Mieke! Way to go!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s