Mediteren…kan je leren

Paradise quote

Ik weet nog perfect wanneer ik voor het eerst bewust stilstond bij mediteren. Of toch bij een bepaalde vorm van mediteren, mindfulness. Ik zat in de wachtkamer van mijn huisarts, en daar heb je véél tijd. Dat vind ik niet erg, want zij heeft ook alle tijd voor mij als ik bij haar binnen ben. Ik neem meestal een boek mee, of speel een beetje met mijn smartphone. Toen had ik niets bij de hand en bladerde ik in één of ander tijdschrift. Ik meen me te herinneren dat het Goed Gevoel was. En daar botste ik op een artikel dat ik héél interessant vond. Over mindfulness, en hoe het gebruikt wordt in de preventie van depressie. Omdat ik toen nog niet zo lang hersteld was van mijn depressie vond ik dit wel iets voor mij. Eens terug thuis ben ik onmiddellijk op het wereld wijde web gaan zoeken naar mindfulness. En zo kwam ik uit bij David Dewulf en het Instituut voor Aandacht en Mindfulness (IAM) http://www.aandacht.be

David Dewulf is arts en introduceerde het begrip ‘mindfulness’ in Vlaanderen. Hij volgde opleidingen over de hele wereld en legde zich toe op Mindfulness, Tao, Life Coaching en Mind/Body Medicine. Hij werkt samen met de universiteit Gent voor depressie en met KU Leuven voor wetenschappelijk onderzoek.

Het concept Mindfulness sprak mij direct enorm aan. Het is een manier van in het leven staan waarbij je aandacht geeft aan het enige moment dat we hebben: dit moment, het NU. Door de aandacht voor het NU te trainen leer je het leven op dit moment dieper en intenser beleven. Dit trainen kan je door dagelijks meditatie oefeningen in te bouwen in je leven. Ik doe dit al geruime tijd, met nu en dan een onderbreking van enkele weken. En ik ervaar deze vorm van meditatie als enorm deugddoend. Als ik het even niet meer heb toegepast, omdat ik het zogezegd te druk heb, kan ik plots zo ontzettend terug verlangen naar die plek diep vanbinnen, waar ik enkel via meditatie oefeningen kan komen. De ware meditatiemeesters slagen er in om doorheen hun dagelijkse leven op die plek te verblijven. Ze schillen de aardappelen met aandacht, luisteren naar hun echtgenoot met aandacht, rijden in de auto met aandacht ;). Eerlijk, daar ben ik nog lang niet, en ik weet ook niet of ik daar ooit zal geraken. Maar dat geeft ook niet. Dat heb ik dan toch al van mindfulness geleerd. Het is wat het is. En het is goed zoals het is. Het is niet volmaakt, maar het is.

En zoals de Dalai Lama ooit zei: Het is niet omdat het druk is dat je niet kan mediteren. Integendeel, hoe drukker het is, hoe meer tijd je ervoor zou moeten maken.

En dat is ook effectief zo. Want de positieve dingen die je uit het mediteren haalt, kunnen je ontzettend vooruit helpen in je drukke dagelijkse bestaan. Maar ook hier geldt: daar ben ik nog lang niet.

Ik volgde de achtweken training met David Dewulf, nu al vele jaren geleden. Die training heeft mij veranderd, ontzettend veel deugd gedaan. Ik kan ze iedereen aanraden. Al zijn er tussen mijn vrienden ook mensen die het al uitgeprobeerd hebben en die het maar niets vinden. Het is natuurlijk erg persoonlijk. Je moet het echt stil kunnen maken in jezelf (dat word je aangeleerd). Niet iedereen kan of wil dat. Voor mij is het een zegen te ontdekken dat er diep in mij een stille plek is, waar het goed vertoeven is, waar ik mij kan terugtrekken als ik wil, als het nodig is. Dat geeft kracht, want je weet, zelfs als het erg moeilijk wordt, dat je altijd een schuilplaats bij de hand hebt.

In de toekomst zal je op mijn blog meditatie oefeningen vinden die ik zelf inspreek. Op die manier kan je zelf uittesten of dit iets voor jou is. Dat komt dus, nog wat geduld.

Ondertussen kan je een kijkje gaan nemen op de website http://www.aandacht.be. Misschien word je zo enthousiast dat je je meteen inschrijft voor de achtweken training. Of je kan één van de volgende boeken lezen. Voor mij waren deze  boeken belangrijk. Ik bespreek ze in de toekomst op mijn blog .

Mindfulness een pad van vrijheid
Mindfulness, een pad van vrijheid van Dr David Dewulf
Mindfulness en bevrijding van depressie
Mindfulness en bevrijding van depressie, van M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal, J. Kabat-Zinn

3 gedachten over “Mediteren…kan je leren

  1. In het verleden al een paar keer een sessie meegemaakt rond meditatie. Telkens in slaap gevallen. Een keer vroeg de lesgever nadat hij mij wakker gemaakt had of het mogelijk was niet zo hard te snurken want dat de hele sessie er door gestoord werd. Voor mij dus geen mindfullness. Toch geen antireclame maken. Ik raad het iedereen aan het eens te proberen! Er zijn ontelbaar veel mensen die er wel bij varen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s