Champagne… van druif tot (goden)drank

pinot noirpinot meunierchardonnay

Ken jij de drie druivenrassen waaruit het hemelse vocht wordt bereid dat bekend staat onder de naam Champagne?

Na tig bezoeken aan de streek daar staan de namen in mijn nochtans vergeetachtige brein gegrift: de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay druif, de meest gebruikte druivenrassen aldaar. Maar vergis je niet, het zijn NIET de enige druivenrassen die worden gebruikt. Sommige champagneboeren, vooral in de Zuidelijke regio van de Aube, voegen een  klein percentage Pinot Blanc toe aan hun champagne. Anderen experimenteren met een aantal vergeten druivenrassen zoals de Arbanne, Petit Meslier, Enfumé en Fromenteau, voorlopers van de pinot gris.

Maar laat me beginnen bij het begin. De druiven, de meest gebruikte dan.

Later zal ik het hebben over die vergeten druifjes 😉

Waarom kiest men voor deze druivenrassen? Héél eenvoudig, omdat deze goed groeien op de bodem in de champagnestreek en omdat ze aangepast zijn aan het klimaat daar.

Eens de wijnstokken aangeplant op de juiste bodem (meestal ongeveer 8000 wijnstokken per hectare!!) moet er gesnoeid worden (in de winter), en moeten oude stokken, soms, plaats maken voor een nieuwe lading.

In mei wordt er gediefd…Neen, er worden geen wijnstokken gestolen, ik mag toch hopen van niet. Dieven is het verwijderen van de knoppen die geen vrucht zullen dragen 🙂 De bladeren van de wijnstok moeten opgebonden worden, er is ook een zomersnoei waarbij het teveel aan bladeren wordt weggesneden zodat de druiven beter kunnen rijpen in de zon.

Na deze delicate periode, waarin van alles kan misgaan, wordt een oogstdatum vastgelegd. De precieze datum is afhankelijk van de rijpheid van de druiven, en zal dus geen twee jaar op hetzelfde moment vallen.

Geoogst wordt er met de hand, vaak door seizoensarbeiders.  Na ongeveer drie weken zit de oogst er op. Na de oogst is het tijd om te feesten. Zo een zware arbeid verdient een aangepaste beloning. De champagneboer viert samen met familie en plukkers in zijn eigen huis. Met champagne natuurlijk!!!!

Na de oogst worden de druiven geperst.

Tot dusver nog niet zoveel verschil met de druivenoogst voor andere wijnen, behalve dan dat de druiven voor de champagne allemaal met de hand worden geplukt.

Maar dan begint het eigenlijke proces: een godendrank vormt zich…

Eerst hebben we de alcoholische gisting, dan volgt de assemblage, de tweede gisting op de fles, een intense rijpingsperiode, remuage, dégorgement, dosage, bouchage, museletage, habillage en etiquetage….

Ik zal in volgende blogposts dieper ingaan op dit ingewikkelde, maar o zo boeiende proces, dat leidt tot de verleidelijkste van alle dranken: de champagne. Santé

Myriam

2 gedachten over “Champagne… van druif tot (goden)drank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s